Ο Καρλ φον Ντράις

Ο Καρλ φον Ντράις (γερμ. Karl Frhr. von Drais ή Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn) ήταν Γερμανός βαρώνος εφευρέτης. Αποτελεί κεντρική φυσιογνωμία στην ιστορία του ποδηλάτου, καθώς σχεδίασε και κατασκεύασε την draisienne1 μια πρώιμη μορφή ποδηλάτου. Από αρκετούς θεωρείται ως "ο πατέρας του ποδηλάτου".

Ο Καρλ Ντράις γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1785 στην Καρλσρούη και πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1851, στην ίδια πόλη. Από το 1803 μέχρι το 1805, ο Ντράις σπούδασε αρχιτεκτονική, γεωπονία και φυσική στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης. Αρχικά διορίστηκε ως δασικός υπάλληλος, στη συνέχεια όμως αφοσιώθηκε στη δημιουργία μίας σειράς εφευρέσεων.

Η σημαντικότερη εφεύρεση του Ντράις ήταν η draisienne, μία πρώιμη μορφή ποδηλάτου χωρίς πετάλια. Η draisienne ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Ντράις έγινε γνωστή και ως hobby-horse2 αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

Η αποδοχή της draisienne από το κοινό ήταν μεγάλη. Το 1819, τα "hobbyhorses" εμφανίστηκαν στους δρόμους της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης, ενώ σύντομα προωθήθηκαν νόμοι που απαγόρευαν τη χρήση τους σε πεζοδρόμια.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License